1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сертифицирането на европейските средства по ОП „Околна среда“ е удвоено

Сертифицирането на европейските средства по ОП „Околна среда“ е удвоено

Снимка:

Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова

„Има техническо решение, което е съгласувано с Европейската комисия, за интегриран модел на финансиране на Северозападен регион”. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова след дискусия за Споразумението за партньорство на Република България с ЕК за новия програмен период 2014 – 2020 г. Публичната дискусия се организира от Икономическия и социален съвет (ИСС).

Златанова подчерта, че като най-беден и най-изостанал в целия ЕС Северозападният регион на България ще може да бъде стимулиран на принципа на задаване на критерии „проекти с приоритет“, чрез които да се ускори развитието му. Пилотно този териториален подход ще се приложи в област Смолян, която като планински регион се характеризира с високо ниво на безработицата. „Ако сме успешни, този подход ще може да се приложи и за други планински райони и общини“, посочи Златанова. (Подробности за „Интегрираните териториални инвестиции“ ще можете да откриете в приложената презентация на Дирекция „Програмиране на средства от ЕС” към Министерски съвет, която бе представена от нейния директор Добринка Кръстева.)

Златанова призова да се спре с „говоренето за намаляване на средствата за образование, а да започне да се говори за това, че България има всички шансове да осигури съществуването на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ през новия програмен период, като така науката и изследванията да имат собственик източник на финансиране“.

В рамките на дискусията вицепремиерът посочи, че управлението на средствата по европейските фондове ще остане същото, каквото е било в изминалите седем години, което ще позволи прилагането на натрупания административен капацитет и опит. По думите на Златанова с това се цели избягване на рисковете при старта на новия програмен период. Зинаида Златанова изтъкна още, че Споразумението за партньорство, заедно с оперативните програми, трябва да осигури необходимата ефективност на инвестициите във всички единадесет тематични цели за постигане на устойчив, приобщаващ и интелигентен растеж.

Вицепремиерът отбеляза, че в последните месеци работата по Споразумението за партньорство е била значително ускорена. Изпълнена е била поставената цел в края на месец август на Европейската комисия да се изпрати за технически консултации пълен и зрял вариант на документа, който да даде добра основа за официалните преговори по Споразумението след приемането на Европейската нормативна рамка и Многогодишната финансова рамка.

Актуализираното Споразумение за партньорство съдържа:

– подобрена връзка между аналитична и стратегическа част на документа;

– доразработени части, свързани с интервенциите от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за морско дело и рибарство;

– подобрена стратегическа приоритизация в сектори като транспорт, здравеопазване, образование, води, електронно управление, насърчаване на научно-изследователската и развойна дейност;

– основно преработени аналитична част и подобрена приоритизация в стратегическата част на разделите, касаещи околна среда и ресурсна ефективност, транспорт, съдебна система, управление на риска.

„Работата по Споразумението за партньорство ще продължи успоредно с работата по програмите за периода 2014 – 2020 г. за прецизиране на интервенциите, уточняване на допълняемостта на интервенциите по отделните програми, отразяване на евентуални промени в европейската нормативна рамка“, каза още вицепремиерът Зинаида Златанова.

В отговор на журналистически въпрос за темповете на усвояване на европейските средства през настоящия период Златанова посочи, че само за последните три месеца сертифицираните разходи по Оперативна програма „Околна среда“ почти са се удвоили. „Към 31 май т. г. в областта на околната среда от 8% сертифицирани разходи за седем години, в момента има сертифицирани 14%“, отбеляза вицепремиерът.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.