1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започна

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан започна

Американските метеоролози предвиждат "по-малко активен" сезон

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан официално започна днес, като американските метеоролози предвиждат "по-малко активен" сезон с един до три големи урагана, но все пак предупредиха жителите на крайбрежните райони да бъдат нащрек, предаде АФП.

"Национално управление на океанските и атмосферни изследвания (NOAA) предвижда по-малко активен сезон спрямо предишните години", заяви Джейн Лубченко, администраторка от NOAA, която следи тропическите бури и урагани. "Но независимо от прогнозата е много важно хората, които живеят или са на ваканция в райони, застрашени от урагани, да бъдат подготвени", допълни тя.

"Имаме ярко напомняне тази година с 20-годишнината от урагана Андрю" от пета категория, опустошил Южна Флорида през август 1992 г. в късно започналия сезон, в който станаха само шест урагана. NOAA прогнозира девет до петнадесет бури с ветрове от 62 км/ч, като заяви, че четири до осем от тях вероятно ще прераснат в урагани със скорост на вятъра от 120 км/ч и повече.

NOAA прогнозира, че една до три бури ще се превърнат в силни урагани от трета, четвърта или пета категория по петстепенната скала Сафир-Симпсън. През последните 30 години средният сезон на ураганите преминаваше с 12 именувани бури, от които шест прерастваха в урагани, включително три големи, уточни NOAA, отбелязва БГНЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.