1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Схемата "де минимис" позволява изплащането до 7500 евро на стопанин, пострадал при бедствие

Схемата "де минимис" позволява изплащането до 7500 евро на стопанин, пострадал при бедствие

Снимка:

Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов

По Програмата за развитие на селските райони има мярка, която пряко е свързана с бедствия, но към момента не е активна. Нейният бюджет е между 10 и 15 млн. евро. За да могат по най-бързия начин тези средства да стигнат до кметствата, Министерството на земеделието иска бързо разрешение за старта на това подпомагане от Европейската комисия. Това казва в интервю пред "Труд" изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Той обяснява, че по тази мярка може да се субсидират както пътища и канализация в пострадалите райони, така и читалища и църкви. Това зависи от типа проекти, които България ще успее да защити в Брюксел. В момента за обезщетяване на пострадалите стопани е дадено начало на така наречената схема "де минимис", която позволява изплащането до 7500 евро на стопанин.

По информация на Порожанов са изплатени общо 29 000 лв. на 24-ма фермери от с. Бисер за животните им, които са били изпратени за унищожаване в екарисаж. Помощите са варирали от под 1000 лв. до 10 000 лв. на човек в зависимост от броя животни, които е притежавал всеки стопанин. За фермерите, чиито животни са отнесени от водите, също ще има компенсации, но само след справка с Агенцията по храните, от която да се види, че те реално са били притежавани. Същото подпомагане ще има за Свиленград и другите райони. Общите компенсации за всички засегнати общини се очаква да не надхвърлят 100 хил. лв., посочва Порожанов.

В събота земеделският министър Мирослав Найденов пък предложи застраховката за земеделски производители да стане задължителна като сумата, която ще се плаща от стопаните, ще бъде минимална. 

За добре свършена работа през миналата година в ДФ "Земеделие" са били раздадени 1 млн. лв. под формата на бонуси. Порожанов обяснява, че сумите са изплащани по предложение на директорите на отдели. Сумата пък била "абсолютно рестриктивна", защото за 2011 г. фондът направил икономии за близо 2 млн. лв. от заплати. Бонусите са давани на принципа извънредна работа в събота и неделя. Порожанов коментира и че никога не е имало служител, който на тримесечна база да получи повече от една основна заплата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.