1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шест града ще се конкурират за Европейска зелена столица през 2012 и 2013 година

Шест града ще се конкурират за Европейска зелена столица през 2012 и 2013 година

Победителите ще бъдат обявени на официална церемония в Стокхолм през октомври 2010 година

Барселона, Малмьо, Нант, Нюрнберг, Рейкявик и Витория-Гастейс (столицата на Баската автономна провинция в Испания) ще се борят за приза Европейска зелена столица през 2012 и 2013 година. Конкурсът навлезе във финалния си етап - 17 града кандидатстваха за прозвището, в крайна сметка в борбата остават шестте града. Крайният срок за кандидатстване изтече на 1 февруари 2010 година, припомнят от ЕК.

Оценката на кандидатите се прави според това какви усилия полагат местните власти за борбата срещу промените в климата, създаването на зелени градски зони, устойчиво използване на земята, природата и биоразнообразието, качеството на въздуха и управлението на боклуците.

След като прескочиха първото сито градовете ще трябва да дадат още информация, по която ще се правят допълнителните оценки на кандидатурите. Зелените столици на Европа през 2012 и 2013 година ще бъдат обявени на официална церемония в Стокхолм през октомври 2010 година. В момента именно шведската столица е зеления град на ЕС за тази година. През 2011 година този щафетата поема Хамбург.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.