1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шестте държавни горски предприятия ще пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев

Шестте държавни горски предприятия ще пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев

Количествата трябва да бъдат осигурени за местата с недостиг в страната

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са разпоредили на шестте държавни горски предприятия да пуснат за продажба по 200 куб. м дърва за огрев.

Количествата трябва да бъдат осигурени за местата с недостиг в страната. Дървата ще бъдат освободени от задържаните в предприятията конфискувани от нарушения количества. Те ще бъдат пуснати на преференциална цена от 50 лева за един кубик.  

Припомняме, че от МЗХ спряха борсовата търговия с дървесина, която трябваше да започне вчера (15 февруари). Причината за решението беше протестът на браншовите организации срещу новия Закон за горите и Наредбата за продажба на дървесина.

Браншовите организации не приемат предложението дърводобивът в държавните горски стопанства да е 30%. Те не са съгласни и 42% от технологичната дървесина да минава през стоковите борси. Освен това организациите са против преференциите за т.нар. стратегически партньори (местните фирми), тъй като те дават предимство и изкривяват пазара. Търгът ще се проведе след като се постигне консенсус с браншовиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.