1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Шеврон" трябва да плати над $19 млрд. глоба заради замърсяването с петрол на р. Амазонка

„Шеврон" трябва да плати над $19 млрд. глоба заради замърсяването с петрол на р. Амазонка

Това е най-скъпото дело по екологична тема в историята

Американската петролодобивна компания „Шеврон” бе задължена да изплати над 19 млрд. долара компенсации на Еквадор за нанесени катастрофални екологични щети при разработването на находищата от енергийни суровини в страната. Това е с един милиард повече, отколкото съдът в южноамериканската държава реши през 2011 година, припомня АФП.

Над 30 хиляди местни жители обвиняват компанията „Тексако”, собственост на „Шеврон”, че е замърсила огромни територии от еквадорската амазонска джунгла в периода 1964-1990 година.

Това не е първият подобен случай на съдебни жалби за милиарди долари към „Шеврон”, припомнят наблюдатели. Миналата година прокуратурата в Рио де Жанейро предяви иск на стойност 10 млрд. долара заради неверни изчисления, направени от фирмата оператор, довели до огромен разлив на петрол. В Министерството на правосъдието дори бе подадена молба за прекратяване дейността на компанията в Бразилия.

През януари тази година българското правителство отне издаденото разрешително на американската компания за проучвания за шистов газ в Североизточна България за период от пет години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.