1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шимпанзетата имат собствена идентичност

Шимпанзетата имат собствена идентичност

Те могат да правят разлика между себе си и другите на основата на процес на самонаблюдение

Шимпанзетата се осъзнават като личности и възприемат отражението на действията си върху околната среда, което досега се смяташе единствено за човешка черта. Новото изследване, публикувано в Proceedings of the Royal Society B, променя представите за границата между хора и не-хора и дава нова информация за еволюцията на съзнанието.

Предишни изследвания показаха способността на няколко вида бозайници, включително делфините, да се разпознават в огледалото, което говори за чувство за собствена самоличност. Такааки Канеко и Масаки Томонага от Института за изследване на приматите в Киото са разработили три експеримента, които са приложили върху най-близките "братовчеди" на човека - шимпанзетата. в

При първия експеримент, те са играли видеоигри на тъчскрийн, за да покажат, че разпознават кои действия са причинени от тях самите, пише БГНЕС. Следващите два експеримента са включвали същите игри с промени, за да се установи дали шимпанзетата разбират кога резултатите зависят от тях.

Всички резултати са показали, че "шимпанзета и хора споделят фундаменталните когнитивни процеси, включващи усещането, че са независими агенти", заключили са изследователите. Това е първото доказателство, че "шимпанзетата могат да правят разлика между себе си и другите на основата на процес на самонаблюдение".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.