1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шистовият газ - една енергийна алтернатива

Шистовият газ - една енергийна алтернатива

Екипът на МИЕТ работи активно в проучването и добивът на шистов газ като възможност за алтернативни газови доставки

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заминава за Варшава, където ще участва в конференцията „Шистов газ – управление на нови енергийни източници в Европа”, съобщиха от МИЕТ.   

Проучването и добивът на шистов газ е възможност за алтернативни газови доставки в България, по която екипът на МИЕТ работи активно. В изказването си пред участниците в конференцията министър Трайков ще акцентира на значението на шистовия газ за енергийната сигурност и диверсифициране на енергийните източници. Поскъпването на нефта и като следствие – на природния газ, повишава интереса към разработването на находища на шистов газ. Този начин за реална диверсификация на енергийните доставки съвпада с един от основните приоритети в стратегията за развитие на сектора.
 
В рамките на посещението в полската столица тази вечер предстои среща на министър Трайков със специалния пратеник на САЩ по въпросите на енергетиката за Евразия Ричард Морнингстар.
 
Добивът на шистов газ започва в САЩ. За три години делът му от общия обем на американското газово производство нарасна от 2 на 10%.
 
На 19 май министър Трайков ще бъде в чешката столица Прага, където ще участва в Шестото заседание на европейския форум за ядрена енергия. Очаква се във форума да се включи европейския комисар по енергетика Гюнтер Йотингер, премиери и министри.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.