1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шотландия взе 18 млн. лири от ЕС за възобновяеми енергийни източници

Шотландия взе 18 млн. лири от ЕС за възобновяеми енергийни източници

Миналата година страната увеличи целите си за възобновяема енергия от 50% на 80% за периода до 2020 г.

Шотландия получи 18 милиона лири финансиране от ЕС, което ще допринесе за развитието на възобновяемите енергийни източници в региона, пише greentech.bg.

Около 3,36 млн. лири от паричните средства от Европейския фонд за регионално развитие са предоставени на “Orkney Marine Renewables Infrastructure” за развитието на съоръжения и инфраструктура, свързани с Европейския морски енергиен център.

Други 800 000 лири са дадени на “Low Carbon Shetland” и ще бъдат използвани за създаването на топлинна система за съхранение на енергия, която ще може да осигурява енергия винаги, когато е необходимо за мрежата за подгряване на вода.

“Scrabster Harbour Marine Renewable Infrastructure” получи 2,5 млн. лири за изграждане на стратегическа пристанищна възобновяема инфраструктура на пристанището Скрабстър.

Пари има и за когенерация – “Sustainable Development” от северната територия е получила 3 млн. лири за своя проект за създаване на централа за когенерация в Кайтнес.

Миналата година Шотландия увеличи целите си за възобновяема енергия от 50% на 80% за периода до 2020 г., твърдейки, че новата цел може да бъде постигната с “малка промяна в сегашната политика”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.