1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шотландско ВиК дружество планира да разработи 54MW вятърна ферма

Шотландско ВиК дружество планира да разработи 54MW вятърна ферма

Държавното комунално предприятие е влязло в партньорство с разработчика на вятърна енергия Eneco

Шотландското ВиК дружество Scottish Water се превърна в най-новата компания, разкрила амбициозни планове за генериране на чиста енергия. Фирмата обяви, че планира да разработи 54MW вятърна ферма върху терена на един от резервоарите на дружеството в стремеж да стане енергийно независима.

Държавното комунално предприятие по-рано този месец потвърди, че е влязло в партньорство с разработчика на вятърна енергия Eneco за изграждането на 18-турбиновия проект Макрич Хил недалеч от Ангъс.

Ако планът се осъществи, той навярно ще има потенциалната възможност да задоволява почти една трета от годишните потребности на комуналното дружество, които се оценяват на 445GWh. Въпреки това окончателният размер на вятърния парк ще бъде определен след приключване на серия от публична консултация, оценка на въздействието върху околната среда, както и технически изследвания.

Връзката с Eneco идва две години след като шотландският първи министър Алекс Салмънд първи разреши на Scottish Water да си партнира с компании от частния сектор, за да изгради широка гама от проекти за възобновяема енергия, включително вятърни генератори и водноелектрически централи.

Ходът е част от плановете на шотландското правителство да посреща еквивалента на 100% от брутното си годишно потребление на електроенергия от възобновяеми енергийни източници до 2020 г.

Крис Банкс, търговски директор на комуналното дружество, смята, че производството на възобновяема енергия на подходящите места из земята си е “естествено разширение” за едно предприятие за комунални услуги.

Компанията е най-новото попълнение в редиците на сериозните фирми по света, задействали планове да развиват свой собствен портфейл за възобновяема енергия, редом с такива като IKEA, Google и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.