1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шотландците ще превръщат боклука в електричество и отопление

Шотландците ще превръщат боклука в електричество и отопление

Намеренията на правителство предвиждат до 2025 г. около 70 процента от отпадъците в страната да се рециклират

Министрите в Шотландия дадоха разрешение на местната компания Viridor да построи завод за генериране на енергия от отпадъци в Източен Лотиан, пише greentech.bg.

Проектът е на стойност 200 милиона лири. Съоръжението предстои да бъде построено в Оксуелмайнс и ще преобразува на отпадъците, добити от депониране, за генериране на 17MW топлоенергия и 23MW електроенергия. Това ще е достатъчно за захранване на 39 000 домове.

Колин Патерсън, регионален директор на Viridor за Шотландия, заяви, че разрешението е „крайъгълен камък“ по пътя на Шотландия към нулеви отпадъци.

Намеренията на шотландското правителство предвиждат до 2025 г. около 70 процента от отпадъците в страната да се рециклират и само пет процента да бъдат изпращани на депото.

До 150 работни места в областта на строителството и 47 места за висококвалифицирани специалисти ще бъдат създадени от новото съоръжение. Енергията от новата „отпадъко-електроцентрала“ има потенциал да спестява на шотландските данъкоплатци по 165 000 лири всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.