1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Щъркели през зимата

Щъркели през зимата

Не малко хора отдават този "феномен" и на глобалното затопляне

Всяка зима в Спасителния център за диви животни постъпват десетки сигнали за "бедстващи" бели щъркели. Загрижени хора се обаждат притеснени, че в разгара на зимата са видели самотен бял щъркел, информира БГНЕС.

Според едни той е вече стар и изоставен от ятото, според други е млада, заблудила се птица, а според трети, птица от местната двойка не могла да преглътне смъртта на своя партньор. Не малко хора отдават този "феномен" и на глобалното затопляне. Всъщност, всички тези предположения са по-скоро "градски легенди" и нямат нищо общо с истината.

Реално, неизвестно по какви причини, някои щъркели остават през зимата по нашите земи. Те може да са местни или прелетни от по-северни страни и обикновено си избират места, където могат да се хранят, най-често незамръзнал язовир или река. Когато зимата стане твърде студена и най-вече източникът на храна, реката или язовирът, замръзнат, птицата се придвижва по на юг. Това си има своето обяснение. Щъркелите правят така наречената "хранителна миграция", т.е. те мигрират на юг, защото тук няма с какво да се хранят. Жаби, гущери, мишевидни гризачи и насекоми не се срещат през зимата и на нашите бели приятели се налага да мигрират в "топлите страни", където по това време те са в изобилие, а ако си намериш с какво да се прехранваш по-наблизо, защо ти е да "биеш" толкова път?

Съветът на специалистите: Не се притеснявайте, ако видите здрав, летящ бял щъркел посред зима. Ако птицата не е наранена, няма повод за притеснение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.