1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще бъдат ремонтирани аварирали съоръжения по екопътеката в „Каньона на водопадите” край Смолян

Ще бъдат ремонтирани аварирали съоръжения по екопътеката в „Каньона на водопадите” край Смолян

Пътеката е направена преди 8 години и ежегодно се посещава от хиляди туристи

Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян ще извърши частичен ремонт на най-проблемните съоръжения, разположени по екопътеката в „Каньона на водопадите”, каза пресаташето на екоинспекцията инж. Екатерина Гаджева, предаде Агенция "Фокус".

Тя обясни, че има готовност текущият ремонт да започне веднага след стабилизиране на времето, като ще се отремонтират повредените мостове, парапети и стъпала. В тази дейност ще бъдат вложени около 3 - 4 хил. лв., колкото позволява бюджетът на инспекцията. Гаджева обясни, че сумата не е достатъчна, за да се извърши цялостен ремонт на всички съоръжения, изградени за безопасното преминаване на туристите, но за сметка на това ремонт се извършва всяка година на най-амортизираните участъци.

Инж. Гаджева обясни, че пътеката преминава през резерват и защитена територия, които са обект на охрана от екоинспекцията, но поддръжката на самата пътека не е приоритетна задача, затова ремонтите се осъществяват на добра воля от РИОСВ. Основният проблем е свързан с тежките атмосферни условия, тъй като пътеката преминава през много голяма надморска височина. Дебелият сняг поврежда мостовете и другите дървени съоръжения.  В  двата края на пътеката са поставени табели, които предупреждават, че тя е опасна, защото не се поддържа.

Инж. Гаджева бе категорична, че ще се ремонтират най-опасните и стръмни участъци, където рискът от инциденти е най-голям. Пътеката е дълга над 10 километра и свързва Смолян с околностите на връх Перелик. Тя е направена преди 8 години и ежегодно се посещава от хиляди туристи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.