1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще бъдем безкомпромисни в проверките за нерегламентирани сметища

Ще бъдем безкомпромисни в проверките за нерегламентирани сметища

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отчете 100-те дни управление

На брифинг днес министърът на околната среда и водите Ивелина Василева отчете резултатите от работата на министерството през първите сто дни на управление. На брифинга присъстваха и тримата заместник-министри – Бойко Малинов, Павел Гуджеров и Красимир Живков.

Сред най-важните изпълнени задачи, министър Василева открои възстановяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда“ и ускоряването на изпълнението на програмата. „Проверени са 250 искания за средства от бенефициентите и са обработени плащания за близо 480 млн. лв. в 64 общини. С тях местните власти се разплащат с българския бизнес, който пое глътка въздух след месеците, в които средствата бяха спрени от Брюксел. Към момента по Оперативна програма „Околна среда“ се изпълняват 239 проекти. Създадени са над 14 500 (постоянни и временни) нови работни места.“, поясни Ивелина Василева. „Възобновена е работата по разработването на Насоките за интегриране на политиката по околна среда и политиката по изменение на климата при изпълнение на европейските програми през периода 2014 - 2020 г.“, допълни министър Василева.

Министърът представи резултатите и по отношение на намаляването на неблагоприятните последици от наводненията и повишаване нивото на защита на населението и околната среда. „В резултат от работата на междуведомствената работна група с днешна дата вече няма безстопанствени язовири“, подчерта Ивелина Василева. Разработен е проект на Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за водите. Промените предвиждат  Държавната агенция за метрологичен и технически надзор да поеме контрола по безопасната експлоатация на язовирните стени. Осигурява се и въвеждането на принципа „замърсителят плаща”. Текстовете са напълно завършени от страна на Министерството на околната среда и водите и се очаква финансова обосновка от Министерството на икономиката. „Договорено е финансиране в размер на 160 млн. лв. по ОПОС 2014-2020 г. на мерки, свързани с превенция и управление на риска от наводнения и свлачища“, поясни министър Василева.

Сред предприетите мерки за смекчаване на неблагоприятните климатични изменения Ивелина Василева посочи, че са изготвени проект на ЗИД на Закона за ограничаване изменението на климата, проект на Решение на Министерския съвет (РМС) за определяне на реда и начина за разходване през 2015 г. на приходи от продажба на квоти за емисии на парникови газове (13 млн. лв. за саниране на публични сгради в общините) и проект на Наредба за определяне на реда и начина за разходване на приходите от продажбата на квоти за емисии от авиационни дейности (за миналата година приходи от 400 000 лв., за 2015 г. се очакват 1 500 000 лв.). Проведени са успешни преговори с Република Австрия и е постигнато споразумение за използване на реализираните икономии (за 4 млн. лв.) за изпълнението на допълнителни проекти за енергийна ефективност на публични сгради - училища, детски градини и др. В периода от ноември 2014 г. са освободени 11 522 166 лв. в рамките на Националната схема за зелени инвестиции по двете споразумения за продажба на предписани емисионни единици с Република Австрия. Със средствата са завършени 24 обекта с подобрена енергийна ефективност.

„Друг важен наш приоритет е намаляването на емисиите на вредни вещества и подобряването на качеството на атмосферния въздух. Разработен е проект на ЗИД на Закон за чистотата на атмосферния въздух, чрез който ще въведем европейските изискванията по отношение на съдържанието на сяра в корабните горива и флуорсъдържащите парникови газове“, отбеляза  министър Василева. Тя посочи, че е по ОПОС 2014-2020 г. е договорено финансиране в размер на 120 млн. лв. на мерки за намаляване на емисиите на замърсители от превозните средства на обществения градски транспорт, техника за мокро почистване за отнемане на праховите частици, както и пилотни проекти, свързани с мерки за подобряването на качеството на въздуха.

„Ще бъдем безкомпромисни в проверките за нерегламентирани сметища“, категорична бе министър Василева. Тя открои като основни приоритети прилагането на интегрирана рамка за управление на отпадъците, подобряване на ефективността на използване на ресурсите и мерки за почистване на речните легла. „Призовавам и очаквам кметовете да бъдат наши партньори в опазването на природата. Директорите на РИОСВ, в цялата страна, вече пишат предписания до кметовете за недопускане на такива замърсявания.“, посочи министърът. Приет е и Национален план за управление на отпадъците 2014-2020 г., включващ Национална програма за предотвратяване образуването на отпадъци.

Министър Василева акцентира върху проведените технически срещи във връзка с изпълнението на два проекта по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество - За проучване и разработване на пилотни модели за екологосъобразно събиране и временно съхраняване на опасни битови отпадъци. Обща стойност и за екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност. Общата стойност на проектите е над 32 млн. швейцарски франка.

По отношение на опазването и поддържането на биологичното разнообразие, министър Василева отбеляза, че е започнала процедурата по разглеждане на внесени в МОСВ  3  нови плана за управление на защитени територии, а в процес на разглеждане и процедиране по нормативната уредба са и 10 плана за управление на резервати и поддържани резервати и 6 плана за управление на защитени зони за опазване на птици.

Ивелина Василева посочи, че се провежда Националната кампания „За чиста околна среда 2015 г.“, чрез която се предоставят 3,5 млн. лв. за финансиране на проекти на общини, училища и детски градини. Целта на кампанията е повишаване на екологичната култура и навлизане на съвременните тенденции в сферата на опазване на околната среда в образователния процес на младите хора.

„Важна наша инициатива е облекчаването от административни и финансови тежести за малкия и средния бизнес.“, съобщи министър Василева. С направеното изменение на Закона за опазване на околната среда ще се облекчи дейността на дребния и среден бизнес в България, тъй като за изменения или разширения на редица действащи обекти в населените места, както и за някои инвестиционни предложения с обществен характер, няма да е необходимо да се провежда процедура по преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС. „Това ще спести време за разрешаване изграждането на такива обекти, което е от порядъка на поне 3 месеца. Няма да се дължат и съответните административни такси за такива услуги (500 лв.), което също затруднява не малка част от дребния и среден бизнес в страната ни“, уточни Ивелина Василева.

По отношение на допълнителното споразумение за изменение на концесионния договор за предоставяне на концесия върху защитена територия, част от национален парк „Пирин" за изграждане и експлоатация на ски зона с център Банско, министър Василева беше категорична: „Имаме воля да бъде решен този дългогодишен казус, но по законосъобразен и балансиран начин, който да дава възможност да се развива туризма, но и да съхраняваме околната среда. За целта, с решение на МС, беше създадена междуведомствена група, която е поискала 10 дни удължаване на срока на работата й, за доизясняване на неяснотите по казуса“.

В заключение министър Василева каза, че основните задачи на Министерството на околната среда и водите ще продължат да бъдат насочени към засилване на контрола и превенцията, усъвършенстване на законодателството така, че да подпомага устойчивото развитие, утвърждаване на модерни и полезни политики, които да водят държавата напред, опазвайки природното богатство, както и използването на европейските средства за реализиране на тези политики.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.