1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ще инвестираме 40 млн. лв. в изграждане на горски пътища и превантивни мерки срещу горски пожари

Ще инвестираме 40 млн. лв. в изграждане на горски пътища и превантивни мерки срещу горски пожари

Снимка:

Усложнена пожарна обстановка в горите на България през 2012 г. прогнозират от ГДПБЗН – МВР

През последните години пикове на горски пожари у нас е имало през 2000, 2003 и 2007-ма, отчетоха от Изпълнителната агенция по горите на провелата се в София дискусия за горските пожари. Откри я министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в качеството си на принципал за горския сектор.

Той обяви, че с действащия от март месец м.г. Закон за горите в него вече има нова струтура на управление, въз основа на която има възможност да се заделят средства и за опазване на горите от пожари. „Имаме нова структура на стопанисване на българските гори със създаването на шестте държавни горски предприятия, заделянето на немалък ресурс като инвестиционен фонд за пътища в горите е възможно“, каза той. Така ще бъде съхранен горският фонд не само като дървесина, но и като биоразнообразие от растителни и животински видове в него.

Министерството на земеделието и храните ще инвестира 40 милиона лева в изграждане на горски пътища и вземане на превантивни мерки срещу пожари в горите, обяви агроминистърът. Той е обсъдил въпроса с директорите на горските предприятия, за да може пътищата, за които необхидимите пари вече са разчетени, да се разширят и да служат и за противопожарни просеки. Обеща и да се направи всичко необходимо за материално-техническото обезпечаване на допълнителни противопожарни мерки, като изграждане на система за ранно предупреждение, включително сключване на договор с летателни средства, които да правят огледи от въздуха.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар инж. Николай Николов обясни тезата си, че от първостепенна важност за предотвратяването на горски пожари са превантивните мерки. По думите му „от март миналата година действа нов Закон за горите, с който е подобрена дейността на контролните органи по опазване на горите от незаконна сеч, а по отношение на превенцията на горите от пожари положителен ефект е имала предоставената възможност пожароопасен сезон за всяка от 28-те области в страната да се обявява от областния управител, а не централно за цялата страна от председателя на Изпълнителната агенция по горите.“

Целия материал за състоялата се в София дискусия за превенция на горските пожари четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.