1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Шведски архитекти предлагат в Стокхолм да се строят ферми за насекоми

Шведски архитекти предлагат в Стокхолм да се строят ферми за насекоми

Снимка:

Според очакванията до 2050 г. населението на планетата ще достигне 9 милиарда души

Шведски архитекти предлагат в Стокхолм да се строят ферми за насекоми. Идеята е с развъждането им да се задоволят все по-нарастващите нужди от храна, тъй като според очакванията до 2050 г. населението на планетата ще достигне 9 милиарда души.

Смелото предложение за т.нар. бръмчащи сгради (buzz buildings) e на архитектурното студио Belatchew Arkitekter. Според дизейнерите на възлови кръстовища в града до 2018 г. може да се изградят развъдници на насекоми (в случая щурци), което ще гарантира задоволяването на нуждите от протеини на жителите на града.

Очаква се през следващите четири години населението на Стокхолм да достигне 940 700 души. Според изчисленията на архитектитеq градът ще се нуждае от девет ферми за насекоми с обща площ от около 500 000 кв. м. Това пространство ще бъде осигурено в девет развъдника, които са проектирани не само да бъдат хабитат за насекомите, но и да дават възможност на хората да наблюдават целия техен жизнен цикъл, което според авторите на идеята ще има и образователен ефект, отбелязва "Дневник".

Стените на фермите ще бъдат проектирани с малки отвори, които да привличат други насекоми в средата, в която се отглеждащ щурците. Такива например са пчелите, много видове от които в Швеция са застрашени от изчезване. 

На приземния етаж на всяка ферма за насекоми пък ще има ресторанти, които ще предлагат прясно изпържени насекоми.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.