1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Силен интерес към изложението Save the Planet

Силен интерес към изложението Save the Planet

Политиката на страната ни трябва да бъде насочена към създаването на икономически стимули в областта на отпадъците

Според Хулио Гарсия Бургес, директор на Дирекция "Управление на отпадъци" на ЕК политиката на страната ни трябва да бъде насочена към създаването на икономически стимули в областта на отпадъците, като това ще доведе до частни инвестиции без финансова тежест върху публичните бюджети. Той призовава да се възползваме от отпадъците. Те не само не ни пречат, те се рециклират, създават работни места и ръст в икономиката.

Това стана ясно по време на Международния форум и изложба за енергийна ефективност и възобновяема енергия, Интелигентни сгради, Управление на отпадъци и рециклиране и Асансьорни уредби, органазирани от Виа Експо в София.

Над 65 висококвалифицирани лектори от цяла Европа дискутираха различни аспекти на „горещите” теми.

В изказването си г-н Ян ван Дайк от Холандската асоциация на професионалистите в областта на опазването на околната среда подчерта, че центровете за рециклиране на домакински отпадъци играят все по-важна роля за разделното събиране на битови отпадъци не само в Холандия, а в цяла Западна Европа.

Жулио Гарду от Асоциацията на инженерите по опазване на околната среда и планирането в Италия даде пример със Сардиния. През 2003 г. тя е на последно място като процент на разделно събиране – около 2% от всички отпадъци са се събирали разделно. В рамките на 1 година тя постига ръст - до 4%. Шест години по-късно Сардиния достига 45% разделно събиране на отпадъци. Няколко са важните стъпки, довели до този рязък ръст. Постигнато е споразумение за спиране на стоки, чийто опаковки не могат да се преработват в Сардиния. Въведена е система за възнаграждаване и съответно на наказване като функция на процента разделно събиране на органични отпадъци, постигнат от всяка община. Публично финансиране на заводи за качествено компостиране и преобразуване на съществуващите заводи за био-стабилизация, както и за рециклиране на органичните отпадъци. Най-ефективна мярка се оказала системата за възнаграждения и наказания. Тя променила навиците на населението, защото водела до по-високи или по-ниски такси.

Атлантос и Крест груп представиха "PYROWASTE" - технологично откритие за рециклиране на битови и индустриални отпадъци. Напълно автоматизираното устройство е предназначено за използване в малки, средни и големи населени места, за екологично чисто депониране на твърди битови и промишлени органични отпадъци. За разлика от обичайните традиционни технологии за изгаряне, при третирането на отпадъци в PYROWASTE. Няма вредни емисии.  Устройството може да се настрои за добив на синтетичен газ, електричество и топлина. Производството му ще стартира през септември.

Една от най-добре представените български фирми на изложението беше Recycling Bulgaria. Тя е специализирана в разработване и доставка на технологии и цялостни решения в сферата на рециклирането. В сътрудничество с немския гигант Eggersmann Group, Recycling Bulgaria откриха завода за преработка на битови отпадъци край Варна. Инвестицията е около 50 милиона лева. Капацитетът на инсталацията е 50 тона на час. По изчисления на специалистите ежедневно Варна генерира между 300 и 390 тона боклук. Заводът може да поеме сметта не само на малките общини в региона, но и на по-голямата част от Североизточна България. На следващ етап ще бъде изградена инсталация, която ще позволи органичните отпадъци да се преработват в електрическа енергия.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.