1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Силистра търси помощ от ЮНЕСКО за музея в Сребърна

Силистра търси помощ от ЮНЕСКО за музея в Сребърна

За да бъде отворен музеят за туристическия сезон, са необходими 250 000 лева

Кметът на Силистра Иво Андонов е изпратил писмо до Генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Ирина Бокова, в което моли за съдействие за довършване на ремонта в природонаучния музей „Сребърна” към едноименния резерват.

Андонов припомня, че през 2009-2010 г. бе направен вътрешен ремонт на сградата и на експозицията. Вложени са 180 000 лева. Но междувременно покривът е протекъл, не са обновени и витрините. За да бъде отворен музеят за туристическия сезон, са необходими 250 000 лева, се отбелязва в писмото. Молбата на кмета на Силистра до ЮНЕСКО е подкрепена с писмо от областния управител д-р Владимир Янков.

Природонаучният музей „Сребърна” е открит през 1983 г. Създаден е заради  големия интерес на туристите към резервата, включен в световното наследство на фонда за култура и природни забележителности ЮНЕСКО. В езерото Сребърна гнезди една трета от популацията на къдроглавите пеликани в Европа - световно защитен вид. Там могат да се видят още 220 вида водолюбиви птици. За 27 години природонаучният музей е посетен от 1 млн. туристи от целия свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.