1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Силните ветрове и рекордни горещини продължават да разпалват пожарите в югоизточна Австралия

Силните ветрове и рекордни горещини продължават да разпалват пожарите в югоизточна Австралия

Всички национални паркове, държавни гори и резервати са затворени за посетители

Силните ветрове и рекордни горещини продължават да разпалват пожарите в югоизточна Австралия, съобщи Би Би Си. Над 130 пожара продължават да горят в Нов Южен Уелс, а 40 от тях се разрастват свободно.

В четири части на Нов Южен Уелс опасността от пожари е определена като "катастрофична", което означава, че ако се случи запалване, то ще е неконтролируемо и бързо ще обхване големи площи. "Има добри причини за използване на думата "катастрофично", заяви премиерът на страната Джулия Гилард. "Много е важно хората да се пазят, да слушат местните власти и предупреждения. Това е много опасен ден".

Последните пожари идват след няколко дни на рекордни горещини. Това е първата година, в която местната метеорологична служба регистрира температури на 39 градуса по Целзий за пет поредни дни. В Нов Южен Уелс, Канбера, Тазмания и Виктория действа забрана за запалването на огън, отбелязва "Дневник".

Всички национални паркове, държавни гори и резервати са затворени за посетители, а туристите са били помолени да напуснат къмпингите.

Над 100 къщи са били унищожени на Тазманийския полуостров през последните два дни. Руините са били претърсени от спасителни екипи, но пострадали или загинали не са били открити.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.