1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Силно слънчево изригване може да смути комуникациите

Силно слънчево изригване може да смути комуникациите

Може да се наложи и пренасочване на полетите над полярните райони

Силно слънчево изригване, наблюдавано от обсерватория на НАСА, може да причини проблеми в дейността на сателитите, комуникациите и енергоснабдяването на Земята през днешния ден. Изригване с такава сила не е наблюдавано от 2006 г., посочва Националната метеорологична служба на САЩ.

На 7 юни Слънцето направи импулс със значително изхвърляне на маса от короната, се казва в изявлението на обсерваторията на НАСА за наблюдаване на слънчевата активност. Големият облак частици се разпространи нагоре и падна обратно, като изглежда е покрил район, равен на почти половината повърхност на Слънцето.

Изригването не е било насочено директно към Земята, поради което се очаква ефектът да бъде "сравнително малък", предизвиквайки ниски до умерени геомагнитни бури на 8 юни, започващи около 21 часа българско време. Те може да предизвикат проблеми с енергоснабдяването, сателитите, които задействат системите за глобално позициониране и други устройства. Може да се наложи и пренасочване на полетите над полярните райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.