1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Симулация на еко катастрофа в Черно море

Симулация на еко катастрофа в Черно море

От наша страна в учението ще участват два катера на ИА „Морска администрация”

Съвместно учение с Европейската агенция по морска безопасност (EMSA) за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето организира във Варна Изпълнителна агенция “Морска администрация” информира dariknews.bg. Основната цел на учението е да тества възможностите България да получи специализирана помощ от EMSA за справяне с подобни бедствия.

Сценарият на учението предвижда да се разиграе следната ситуация. Вследствие на сблъсък между танкер и товарен кораб в български териториални води на около 65 мили североизточно от Варна в морето са били изпуснати между 11 и 12 хил. тона суров петрол. Образувало се е голямо нефтено петно според квалификацията на нефтените петна в Националния авариен план. Това изисква мобилизацията на всички налични в страната ресурси, както и осигуряване на допълнителна помощ от Европейската агенция за морска безопасност за ликвидиране на разлива и последиците от него.

От наша страна в учението ще участват два катера на ИА „Морска администрация”, граничен полицейски катер, вертолет и медицински катер на Военноморските сили, два нефтени събирача и бонозаградител на „Поддържане на чистотата на морските води” АД, а от страна на EMSA – два специализирани кораба, оборудвани с най-съвременни средства за борба с нефтените разливи.

По време на събитието ще присъстват народният представител и заместник-председател на Комисията по транспорт към НС Свилен Крайчев, областният управител на Варна Данчо Симеонов, изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, началникът на Щаба по подготовката на ВМС контраадмирал Пламен Манушев, изпълнителният директор на „Поддържане чистотата на морските води” АД Антон Манолов и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.