1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Синдикатите в мини "Марица-изток" са готови да започнат ефективни стачни действия от 7 януари

Синдикатите в мини "Марица-изток" са готови да започнат ефективни стачни действия от 7 януари

Трите рудника от мините подават въглища на четири ТЕЦ-а, като най-големият от тях доставя 25% от електричеството за страната

Синдикатите в мини "Марица-изток" са готови да започнат ефективни стачни действия от 7 януари. Преговорите между синдикатите и управата са преминали неуспешно. Снощи е излязло и решение на Арбитражната комисия, която е решила, че работниците имат право на стачка, пише "Дневник".

Трите рудника от мините подават въглища на четири ТЕЦ-а, като най-големият от тях доставя 25% от електричеството за страната. Така е възможно да бъде нарушено подаването на ток и парно. През 2011 г. е достигнат рекорд в добива на въглища в 60-годишната история на държавното дружество, което е завършило финансовата година с печалба.

Синдикатите настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.

Засега няма покана за подновяването на преговорите, но днес за пореден път от ръководството припомниха, че са изпълнили споразумението и не са оттегляли подписа си. "Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни за осигуряване на адекватно за положения от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикалните ръководители", коментира инж. Евгени Стойков, цитиран от БТА.

В решението на Арбитражната комисия се обяснява, че по време на стачката ще действа планът при бедствия и аварии. "Стачката трябва да бъде прекратена при възникване на непоправими вреди или при недостиг на ток", каза още Вълчев. По думите му обаче не се знае как от електроцентралите ще докажат такава липса.

Според Вълчев от централите могат да потърсят алтернативен начин за доставяне на въглища и така да избегнат проблеми в производствения процес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.