1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Скална маса се откъсна от природната забележителност „Дикилиташ“

Скална маса се откъсна от природната забележителност „Дикилиташ“

Няма данни за умишлено увреждане на природната забележителност

Нарушена е целостта на скално образувание „Дикилиташ“, намиращо се в селищното образувание „Стълпище, край с. Мечка, Русенска област. Това констатира съвместна проверка по сигнал на РИОСВ – Русе и представители на Държавното ловно стопанство „Дунав“. На място е установено, че от масива се е откъснала голяма скална маса. Няма данни за умишлено увреждане на природната забележителност.

На този етап експертите на РИОСВ – Русе считат, че не е необходимо провеждане на процедура за заличаване на природната забележителност съгласно Закона за защитените територии.

Природната забележителност „Дикилиташ” се намира в землището на с. Мечка, община Иваново, област Русе. Тя е с площ 17.528 дка, представляваща горски фонд. Стопанисва се от ДЛС „Дунав“.  За природна забележителност е обявена още през 1970 г. със заповед на  министъра на горите и горската промишленост.

Забранени са всякакви действия, чрез които се уврежда състоянието на обекта –  къртене, откриване на кариери, копане и драскане по скалите, сечене или чупене на дървета и храсти, изкореняване или бране на цветя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.