1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Скални рисунки в Австралия дължат цветовете си на микроби

Скални рисунки в Австралия дължат цветовете си на микроби

Живите пигменти обясняват защо е трудно да бъдат датирани някои от рисунките

Древни скални рисунки в Западна Австралия дължат ярките си цветове на бактерии и гъбички, съобщава BBC. Обикновено скалните рисунки са бледи.

Аборигенските рисунки в австралийския район Кимбърли обаче остават ярки, въпреки че са на поне 40 000 години. Това се дължи на биофилм от цветни бактерии и гъбички, доказа проф. Петигрю от университета на Куинсланд.

Екипът на проф. Петигрю изследва 80 от скалните произведения, наречени рисунките на Брадшоу на името на открилия ги учен от 19-и век. Австралийските специалисти установиха, че по повечето от тях има признаци за живот, но не и боя. Вероятно оригиналните пигменти са били заменени от цветни микроорганизми.

Сред най-разпространените микроорганизми по рисунките са черни гъбички, наречени Chaetothyriales. Те се хранят със своите предшественици. Това означава, че първоначалният слой боя, положен преди десетки хиляди години, е съдържал спори на гъбичкии сегашните микроорганизми може да са техни преки потомци.

Оригиналната боя най-вероятно е съдържала хранителни съставки, които са породили връзка между черните гъбички и червени бактерии, които често ги съпътстват. Гъбичките осигуряват вода за бактериите, а бактериите - въглехидрати за гъбичките.

Живите пигменти обясняват защо е трудно да бъдат датирани някои от рисунките. Макар и те да са древни, животът по тях е доста нов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.