1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слаб дъжд носи малко облекчение в Австралия

Слаб дъжд носи малко облекчение в Австралия

До момента 24 души са станали жертва на огъня, бушуващ в много региони по южното и източното крайбрежие на Петия континент

Над засегнатите от горските пожари региони в Австралия втори ден вали лек дъжд, който донесе леко облекчение за огнеборците. Опасността от нови пожари обаче остава, тъй като през следващите дни отново се очакват високи температури, придружени от силен вятър.

До момента 24 души са станали жертва на огъня, бушуващ в много региони по южното и източното крайбрежие на Петия континент. Само в щата Ной Южен Уелс има над 130 огнища, излезли извън контрол, съобщават местните власти.

След валежите, понижили температурите на въздуха от над 40 до малко над 20 градуса, основните усилия на пожарникари и доброволци са насочени към евакуиране и намиране на подслон на хората, останали без дом. Разчистват се пътища, изграждат се лагери за хората, разпределят се помощи. В същото време дъждовете са създали нови предизвикателства пред т.н. превантивни пожари, с които пожарникарите контролирано разчистват терени, за да предотвратят по-мащабни бедствия.

На много места в Нов Южен Уелс няма ток, храните и бутилираната вода са на привършване. Хиляди души останаха по плажовете, притиснати от огнената стихия, и трябваше да бъдат евакуирани по море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.