1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слагат микрочипове на 15 сиви папагала от вида „Жако“

Слагат микрочипове на 15 сиви папагала от вида „Жако“

Снимка:

Те са част от птиците, хванати при опит за незаконен трафик на ГКПП „Дунав мост 2“

Нови пръстени с номера и микрочипове бяха поставени на 15 папагала от вида „Жако“ в Зоологическата градина в Ловеч. Те са част от птиците, хванати при опит за незаконен трафик на ГКПП „Дунав мост 2“ при проверка на автомобил със словашка регистрация на 4 февруари 2016 г.

Птиците бяха маркирани с временни пръстени. 19 от тях бяха настанени в зоопарка на Ловеч, а 20 - в Зоологическата градина на Стара Загора. На 6 юли 2016 г. експерт от РИОСВ-Плевен извърши проверка на ловешките екземпляри. В проверката участваха и експерти от Световния тръст за папагали, Националния природонаучен музей в София и Централната ветеринарна клиника.

Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите птиците ще бъдат предоставени на Световния тръст за папагали. Те ще бъдат пуснати на свобода в Африка, след рехабилитация в Спасителен център за диви животни във Франция.

Мъртвите екземпляри ще бъдат дадени на Регионалния природонаучен музей в Пловдив за обогатяване на музейната му сбирка.

Сивият папагал Жако (Psittacus erithacus) е включен в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES) и попада в „Приложение Б“ към Регламент (ЕО) №338/97 на Съвета от 09.12.1996 год. Международната търговия с папагали се регулира чрез разрешителни и сертификати, за да се предотврати прекалената експлоатация на вида и да се ограничи негативното въздействие върху дивите популации в Централна и Западна Африка, които намаляват поради загуба на хабитати и незаконен улов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.