1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънчевата активност намалява като през 17-ти век?

Слънчевата активност намалява като през 17-ти век?

Знаците включват липса на изригвания, избледняващи петна и по-бавна активност край полюсите

В продължение на години учените предсказваха, че през 2012 г. Слънцето ще достигне състояние на максимална активност, с интензивни изригвания и активност на слънчевите петна, но в последно време спокойствието подсказва обратното, предаде АФП.

Според три изследвания, публикувани в САЩ, експертите смятат, че активността на слънчевите петна може да намалява и да вървим към неактивност, невиждана от 17-ти век. Знаците включват липса на изригвания, избледняващи петна и по-бавна активност край полюсите, съобщават експертите от Националната слънчева обсерватория и Лабораторията за изследвания на Военновъздушните сили. "Това е крайно необичайно и неочаквано", заяви Франк Хил, заместник-директор на обсерваторията. "Но фактът, че три напълно различни гледни точки сочат в една и съща посока е важен индикатор, че цикълът на слънчевите петна може да се насочва към хибернация".

Слънчевата активност нараства и намалява приблизително на всеки 11 години. Максималната и минимална активност отбелязват промяната на магнитния полюс на Слънцето, която се случва на 22 години. Хил заяви, че сегашният 24-ти цикъл може да е последният нормален за известно време, а цикъл 25 да се забави за известно време. "Това е важно, защото слънчевият цикъл може да повлияе на модерната технология и да допринесе за климатични промени".

Експертите проучват дали този период не е повторение на 70-годишния период 1645-1715 г., през който не са наблюдавани почти никакви слънчеви петна и е известен като "Малка ледникова епоха".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.