1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънчеви панели се самопочистват

Слънчеви панели се самопочистват

Технологията може да доведе до сериозни икономии на разходи за поддръжка и да увеличи значително КПД-то на слънчевите електростанции

Учени от Американското химическо общество (ACS) са разработили технология за самопочистване на повърхността на слънчевите панели, пише greentech.bg. Така се решава един основен проблем за днешните слънчеви електростанции.

Почистването на пясъка по повърхността на слънчевите панели е достатъчно сложна задача. Ако той не бъде отстранен обаче, се жертва голямо количество енергия.

С подобни проблеми се сблъскват най-големите слънчеви енергийни комплекси в САЩ, Испания, Близкия изток и други региони, където слънчевите централи заемат площ с размерите на няколко стадиона. Много често те са разположени в пясъчни местности и лесно се замърсяват.

Системата за самопочистване на учените от ACS сработва при наличие на повърхността на минимално количество пясък. На практика тя представлява самопочистващо се покритие от електрически чувствителен материал, който е бил създаден за целите на космическите мисии до Марс.

Разработчиците твърдят, че в рамките на две минути технологията премахва около 90 на сто от пясъка, отложен върху слънчевите панели. Изисква се само малка част от произвежданата електроенергия за целите на почистването.

Технологията може да доведе до сериозни икономии на разходи за поддръжка и да увеличи значително КПД-то на слънчевите електростанции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.