1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънчевите петна оказват влияние на земните процеси

Слънчевите петна оказват влияние на земните процеси

Според учените петната могат да бъдат открити значително по-рано, като се използва метода на акустичните колебания

Слънчевите петна оказват голямо влияние на земните процеси. До неотдавна тяхното появяване можеше да бъде предсказано само няколко часа преди появяването им. Но сега група физици от Станфордския университет твърди, че е открит начин да се открият петната по Слънцето, преди те да се появят, съобщи агенция КРОСС. Слънчевите петна представляват участъци от нашето светило, където температурата е с 500 до 2 хиляди градуса по-ниска. Тези области могат да бъдат наблюдавани с оптически прибори, а понякога и с невъоръжено око. Отстрани те изглеждат като тъмни петна, откъдето идва и името им.

Според учените петната могат да бъдат открити значително по-рано, като се използва метода на акустичните колебания. Той напомня сеизмологичния, който позволява да се изследват земните недра, като се наблюдава разпространението на сеизмичните вълни. Точно така и акустичните вълни, които се създават от турбулентните потоци на плазмата, ще позволят да се погледне „вътре" в звездата.

Днес вече изследователските сонди SOHO и SDO водят постоянен мониторинг на акустичната активност на светилото. И това дава ефект: в последно време учените са успели да предскажат появата на пет слънчеви петна, две от които станаха причина за мощни изригвания на Слънцето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.