1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слънчево затъмнение на 4 януари

Слънчево затъмнение на 4 януари

Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време

Частично слънчево затъмнение ще може да се наблюдава от България на 4 януари 2011 година, съобщи д-р Никола Петров - помощник-директор в Националната астрономическа обсерватория "Рожен", цитиран от БТА. Това е първото частично затъмнение, видимо от Земята през следващата година, допълни той.  

Слънчевият диск ще започне да се закрива частично от Луната в 7.57 ч. на 4 януари, като максималното му закриване ще се достигне в 10.55 ч. и гледано от София, то ще е върху 86% от слънчевия диск.  

Частичното затъмнение ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия. Но най-голям ще е процентът на закриване, който може да бъде видян от северните части на Европа.

Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити 92% от слънчевия диск, закрити от Луната.  От Роженската обсерватория препоръчват на всички, които искат да видят явлението, да използват прост метод за предпазване на зрението си.

По думите на д-р Петров изследвания са показали, че използваното от години опушено от свещ стъкло за наблюдение е много по-ефикасно от маската за заваряване или рентгеновия филм, които също се използват като предпазни средства от мнозина.

Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време.  

Още три частични слънчеви затъмнение има през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната, посочи д-р Петров. Следващото частично затъмнение ще е на 1 юни и също ще се вижда от Северното полукълбо, но само от Северна Америка и Азия.

Луната ще закрие част от Слънцето още на 1 юли и на 25 ноември, но това няма да е видимо от северното полукълбо. Пълно слънчево затъмнение ще има на 13 ноември 2012 г. в Австралия. Закритото Слънце ще се вижда от североизточните части на континента. 

В Роженската обсерватория имат намерение да използват частичното затъмнение на 4 януари за извършването на по-прецизни наблюдения върху слънчевия диск с притежавания от тях един от петте в Европа специализирани апарати - коронограф.

Слънцето ще е допълнително закрито от Луната и това ще ни позволи да наблюдаваме слънчевата корона и плазмените образования, поддържани в силните магнитни полета на повърхността му, посочи д-р Никола Петров. По думите му тяхното разрушаване води до слънчеви избухвания, водещи до магнитните бури и на Земята. Според него, това ще позволи да се развива точната диагностика на явленията, тъй като в момента не може да се предсказва магнитна буря на Земята в рамките на повече от пет-шест дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.