1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. След 35 години фосил на праисторически пингвин беше напълно възстановен

След 35 години фосил на праисторически пингвин беше напълно възстановен

Скелетната му конструкция е много различна от тази на днешните пингвини или на други вкаменелости

След 35 години фосил на праисторически пингвин беше напълно възстановен, което помага на учените да разберат по-добре историята на пингвините, предаде ScienceDaily.

Костите са събрани още през 1977 г. от доктор Еван Фордис, палеонтолог от университета Отаго в Нова Зеландия. Учените наричат пингвина Каируку, дума на Маори, която се превежда приблизително като "плувец, който се завръща с храна". Скелетната му конструкция е много различна от тази на днешните пингвини или на други вкаменелости. Учените смятат, че Каируку е живял преди около 25 милиона години.

Професор Дан Ксепка, от университета на Северна Каролина, който участва във възстановяването, е възхитен от находката. "Мястото, където е намерен, е било идеално за пингвини, както за храна така и за убежище от хищници. По-голямата част от Нова Зеландия е била под вода по това време, с изключение на изолирани скални маси, които били населявани от пингвините".

"Каируку е бил елегантна птица, според пингвнинските стандарти, със стройно тяло и дълги плавници, с къси и дебели крака и ходила", каза Ксепка, "Ако бяхме направили възстановката, съдейки по дължината на плавниците, щеше да е висок повече от 1.8 м. В действителност е бил около 1.3 м". Предполага се, че е тежал около 60 кг. Най-големите съвременни пингвини, за сравнение, са императорските и са 1.1 м високи и тежат около 30 кг.

Учените възстановили Каируку от два различни фосила, като използвали скелет на императорски пингвин за модел. Резултатът е висока птица с удължен клюн и дълги плавници – най-големият от петте вида, които са живели в района по това време.

Нова Зеландия има опит във възпроизвеждането на изключителни вкаменелости, с голяма научна стойност и са давали възможност да се проследи историята на пингвините и други моркси създания. Киакуру може да помогне на палеонтолози да идентифицират намерените фосили, както и да постави гигантските пингвини на картата, пише "Дневник".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.