1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. След две седмици в София ще има нова велоалея

След две седмици в София ще има нова велоалея

Новата алея, която се изгражда в югоизточната част на София, е с дължина 7,8 километра за милион и половина лева

След две седмици столичани ще имат нова велоалея. Дълга 7,8 километра, тя ще минава през  "Младост" и ще свързва метростанцията в "Младост 1" с "Младост 4". Проектът е за малко над 1,5 млн. лева, като са предвидени пари и за околните тротоари.

Досега са изградени трасетата в трета и четвърта част на "Младост", но още не са покрити с асфалт. Новите писти за колоездачи се изграждат така, че да са разграничени от тротоарите и ще бъдат оцветени с червен асфалт, за да могат да се отличават ясно. Подновяват се и тротоарните настилки. Проблемът е, че върху тях се паркира и така веднага се разрушават. "Трябва ли да слагаме антипаркинг колчета тук и да даваме допълнително пари или хората ще спрат да паркират съзнателно", възмути се кметът Йорданка Фандъкова по време на инспекция за строителните дейности по велоалеите в "Младост".

По-рано през годината тя каза, че общината е изградила схема за 100-километрова веломрежа в столицата, която трябва да бъде изпълнена до 2013 година. Алеите ще свързват метростанциите с различни квартали, за да може хората да се придвижват с велосипеди.

Досега общата дължина на изградените велоалеи на територията на столицата е 8,26 километра. В това число се включват тази по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", алеята по бул. "Цар Борис III" и малка част от Южния парк. Само за първите две са похарчени над 2 400 000 лева.

За сравнение, новата алея, която се изгражда в югоизточната част на София, е с дължина 7,8 километра за милион и половина лева. Вместо жълти очертаващи линии ще има специална настилка, която да се откроява, и нови тротоари. За тях от сдружение "Велоеволюция" са обсъждали промени с проектантите на алеите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.