1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Следи от гущер на 280 млн. години откриха в Турция

Следи от гущер на 280 млн. години откриха в Турция

Находката ще позволи на учените да опознаят по-добре еволюцията на това влечуго преди появата на динозаврите

Френски палеонтолози откриха в Турция следи от стъпки на гущер, датиращи отпреди 280 милиона години, съобщи "Франс прес". За първи път е открита подобна находка в тази част на света.

Новооткритите следи от стъпки на гущер ще позволят да се опознае по-добре еволюцията на това влечуго преди появата на динозаврите. Следите са открити в район, недалеч от брега на Черно море. "Тръгнахме да търсим следи от динозаври във вътрешността на страната, но останахме с празни ръце, заяви палеонтолотъг Жан-Себастиан Стайер. Тогава насочихме погледите си към черноморското крайбрежие и не сгрешихме."

След сравняване с други динозавърски следи в САЩ, Франция и Мароко, експертизата показала, че става въпрос за следи от стъпки, оставени преди 280 милиона години от влечуго, за което не се е знаело, че е живяло в тази част на света.

Влечугото Captorinhide, с размери на малък варан или на едър гущер, е живяло около 60 милиона години преди появата на първите динозаври. Присъствието му в Турция свидетелства, че тази група животни се е срещала на суперконтинента Пангея, съществувал преди около 359-200 милиона години, се казва в съвместно комюнике на Френския национален природонаучен музей и Френския национален център за научни изследвания, допълва БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.