1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Слонове бяха спасени, след като затънаха в кална лагуна в Замбия

Слонове бяха спасени, след като затънаха в кална лагуна в Замбия

Природозащитниците в района обикновено оставят природата сама да се грижи за себе си, освен ако проблемът не е свързан с дейността на хората

Слон и малко слонче бяха спасени, след като затънаха в кална лагуна в Замбия, съобщава Daily Mail, цитиран от inews.bg.

Защитниците на животните в района обикновено оставят природата сама да се грижи за себе си, освен ако проблемът не е свързан с дейността на хората. 

"Повечето природозащитници смятат, че човекът не трябва да се меси в нещата на природата, независимо колко жесток може да изходът от това", обясни Рейчъл МакРоб от спасителния екип. "Като цяло ние сме съгласни с това, освен ако проблемът в дивата природа не е създаден от човека. Въпреки това всяко правило си има изключение". Природозащитниците решили, че не могат да гледат как затъналите в калта слонове умират бавно. Тъй като калта в лагуната съхнела бързо, оказването на помощ се оказало същинска надпревара с времето.

В началото били направени няколко опита да извадят малкото, но то искало да остане с майка си и се връщало, като затъвало отново в калта. В крайна сметка спасителите успели да изтеглят слончето по-далече от опасното място. Тогава то чуло вика на друг слон и се втурнало към него.

След като спасили бебето, природозащитниците помогнали и на майката, която била изтощена от борбата с калта. Слонът бил вързан за трактор, който го издърпал сантиметър по сантиметър, докато животното не напуснало окончателно опасния участък. Майката се изправила и се върнала при семейството и малкото си слонче.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.