1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Служебният министър Светлана Жекова отчете активна работа по приоритетите, свързани с управлението на водите

Служебният министър Светлана Жекова отчете активна работа по приоритетите, свързани с управлението на водите

Проектът за изменение и допълнение на Закона за водите e придвижен на етап „Външно съгласуване и съгласуване с обществеността“

По всеки един от приоритетите на служебния министър на околната среда и водите – Светлана Жекова, свързани с управление на водите, продължава да се работи активно, информираха от ведомството. Проектът за изменение и допълнение на Закона за водите е придвижен на етап „Външно съгласуване  с обществеността“. Една от важните задачи в него е създаване на Координационен съвет по водите, който ще извършва интегрирането на политиката по водите и отрасловите политики във водния сектор. Предвидено е да осигурява също така координацията на дейностите, свързани с разработване на плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения, както и с финансирането и изпълнението на програмите от мерки за постигане на целите за намаляване на вероятността и на неблагоприятните последици от наводнения.

Във връзка с разработването на плановете за управление на речните басейни, също приоритетни за управлението на Жекова, към момента са проведени и приключени процедурите за възлагане на десет обществени поръчки, с които ще се осигури основната информация и общите методологии за вторите ПУРБ. За шест от обществените поръчки вече са подписани договори с избраните изпълнители и започва изпълнението им.

Наред с това, в „Държавен вестник“ е обнародвана Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за характеризиране на повърхностните води от 2012 г. С направените промени се постига точно и ясно транспониране на конкретни разпоредби от Европейската директива. Създадена е по-добра основа за прилагане на европейските изисквания при извършване на характеризиране и оценка на състоянието на повърхностните водни тела.

В рамките на последните два месеца е разработен проект на Програмите за мониторинг за текуща оценка на състоянието на морската околна среда. Проектът на Програми за мониторинг е публикуван на сайта на Басейнова дирекция Черноморски район и на официалния сайт на МОСВ за предоставяне на обществеността на възможност за изразяване на мнения и забележки до 3 ноември 2014 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.