1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Служители на РИОСВ-Смолян спасиха рядък вид птица

Служители на РИОСВ-Смолян спасиха рядък вид птица

Земеродното рибарче е изпратена за доотглеждане в център за диви животни „Зелени Балкани" в Стара Загора

Служители на Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян спасиха рядък вид Земеродно рибарче, съобщиха от екоинспекцията.

След получен сигнал за намерено в безпомощно състояние Земеродно рибарче е извършена незабавна проверка от служители на инспекцията. Рядката птица е изпратена за доотглеждане в център за диви животни „Зелени Балкани" в Стара Загора, където е спасено.

В РИОСВ-Смолян е бил получен сигнал и за сгазена от автомобил Шипоопашата костенурка. На същата е оказана първа помощ, но в предвид нараняванията не е преживяла, за да бъде изпратена за лечение в центъра за диви животни „Зелени Балкани".

Акцент в дейността на РИОСВ-Смолян през последния месец са проверките на зоомагазини и мониторинг на защитени видовe. Проверени са три магазина в Смолян и Рудозем. Извършен е мониторинг на защитеното растение Родопски крем в находищата край село Сивино, резерват Сосковчето, село Проглед и село Стойките. Направена е проверка на защитена територия - Защитена местност „Ливадите".

Извършени и са седем проверки на собственици на селскостопанско имущество, ощетени от кафява мечка в района на с. Зорница, с. Две тополи, с. Буката, с. Левочево, с. Босилково. При всичките се касае за убити от мечка домашни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.