1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сменят ръководството на софийското предприятие за бездомни кучета

Сменят ръководството на софийското предприятие за бездомни кучета

Проверки на общината са открили нарушения и в още две общински фирми - "Озеленяване" и "Столичен автотранспорт"

Предстои промяна в ръководството на общинско предприятие "Екоравновесие", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус". Дружеството управлява приюти за бездомни кучета и изпълнява програма за намаляване на броя им, която се състои основно в кастрирането на животните.

Директор на "Екоравновесие" в момента е Петър Петров, който пое поста, след като предишният шеф на дружеството Мирослав Найденов стана министър на земеделието. Петров беше негов заместник.

Причините за предстоящата смяна са нарушения, открити при проверка на общината, която все още продължава. Досега е ясно, че сегашният директор на дружеството е разпоредил ремонт на приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров без санкция на кмета. Не е ясно обаче колко пари са похарчени за това. Средствата за издръжката на общинското предприятие са изцяло от бюджета на общината.

Фандъкова обяви решението си да смени ръководството на "Екоравновесие" няколко часа след като пред общината се събраха природозащитници, които протестираха срещу лошото управление на дружеството. Те поискаха и оставката на зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска. По този повод Фандъкова каза: "Ако отстраним всички, тогава кой ще работи? Имаме нужда от нова програма за справяне с проблема с бездомните куче в града." Кметът призова екологичните организации активно да участват при изработването на документа.

Проверки на общината са открили нарушения и в още две общински фирми - "Озеленяване" и "Столичен автотранспорт", като резултатите от тях са дадени на прокуратурата. Кметът не може да смени ръководствата на двете фирми, тъй като техен принципал за разлика от предприятията е общинският съвет. Засега не е ясно дали общинарите ще гласуват освобождаването на директорите на дружествата Ненко Ненков (на "Озеленяване") и Асен Добранов (на "Столичен автотранспорт").

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.