1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Снимките на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са незаконни

Снимките на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са незаконни

Върховният административен съд окончателно се произнесе в полза на екоактивистите

Върховният административен съд окончателно се произнесе в полза на екоактивистите, които преди година протестираха срещу снимките на филма "Непобедимите 2" в Деветашката пещера, съобщи Дарик радио.

Делото бе заведено заради подадените до организацията "Зелени Балкани"  сигнали, че снимките не само имат крайно негативно въздействие върху зимуващите прилепи в пещерата, но и нарушават закони и нормативни актове. Стотици мъртви прилепи бяха открити в пещерата след заснемането на холивудския екшън. Снимките на филма "Недосегаемите" 2 бяха в края на ноември 2011 г.

Съдът признава, че популацията наистина е била засегната от дейността на снимачната продукция. Продукцията "Непобедимите 2" бе получила разрешение от инспекцията по околната среда - РИОСВ в Плевен. Неправителствени организации и експерти обаче поведоха активна съдебна битка с Министерството на околната среда и водите и РИОСВ.

На 22 февруари Плевенският административен съд се произнесе в полза на природозащитниците. РИОСВ Плевен и "Ню Бояна Вибурно" оспорваха решението пред ВАС, но на 26 ноември, жалбата им е отхвърлена.

От ВАС посочват, че от установения режим на дейностите в Деветашка пещера се налага извод, че заявените от "Ню Бояна Вибурно" подготовка и заснемане на епизоди от филмова продукция противоречат на режима на опазване на защитената територия, поради което съгласуването им от директора на РИОСВ – Плевен е незаконосъобразно, съобщи БГНЕС.

Заявените мероприятия не попадат в изброените в заповедта за обявяване на защитената територия разрешени дейности, се казва още в решението на съда. Същите съобразно естеството им сочат за нарушение на забраната за нарушаване естествения облик на пещерата и на забраната за безпокоене, нараняване, убиване или прогонване на обитаващите я прилепи.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.