1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Снимките на "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са довели до намаляване на числеността на прилепите

Снимките на "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са довели до намаляване на числеността на прилепите

Това заяви Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН

МОСВ е извършило проверка в Деветашката пещера две седмици след приключването на снимките на филма "Непобедимите 2", когато много от следите са заличени. Това каза за агенция „Фокус” Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките (БАН).

„След свършването на снимките, нашите изследвания, които проведохме няколко дни буквално след изнасянето на последните декори от продукцията, показаха, че продукцията е пряко свързана с безпокойствието, което е настъпило при прилепните колонии, в резултат на което в продължение на около месец колонията почти не е заспивала зимен сън, а в нормално състояние тя трябва да спи по това време”, обясни Петров.

От Центъра за изследване и защита на прилепите са провели две проверки – една по време на снимките на строежа на декорите, и една след снимките, като разликата в числеността на прилепите е била около 1500 екземпляра, които ги е нямало. „Не твърдим, че те са умрели. Твърдим обаче, че има безпокойство на защитени видове”, поясни Боян Петров.

Според официалното прессъобщение, което е било публикувано на сайта на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), излиза, че в пещерата няма проблеми - каза той. „Да направиш проверка две седмици след като е приключило каквото и да е било там въздействие, е меко казано - изгодно за този, който го прави – в случая за МОСВ, защото след две седмици всичко е изметено, изчистено. Там със сигурност е минала бригада, която е заличила следите от продукцията и по този начин тази късна проверка реално е обслужила именно интереса на МОСВ да излезе, че в пещерата не се е случвало нищо и при прилепите няма никакво въздействие.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.