1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Снимките на "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са довели до намаляване на числеността на прилепите

Снимките на "Непобедимите 2" в Деветашката пещера са довели до намаляване на числеността на прилепите

Това заяви Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при БАН

МОСВ е извършило проверка в Деветашката пещера две седмици след приключването на снимките на филма "Непобедимите 2", когато много от следите са заличени. Това каза за агенция „Фокус” Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите към Националния природонаучен музей при Българска академия на науките (БАН).

„След свършването на снимките, нашите изследвания, които проведохме няколко дни буквално след изнасянето на последните декори от продукцията, показаха, че продукцията е пряко свързана с безпокойствието, което е настъпило при прилепните колонии, в резултат на което в продължение на около месец колонията почти не е заспивала зимен сън, а в нормално състояние тя трябва да спи по това време”, обясни Петров.

От Центъра за изследване и защита на прилепите са провели две проверки – една по време на снимките на строежа на декорите, и една след снимките, като разликата в числеността на прилепите е била около 1500 екземпляра, които ги е нямало. „Не твърдим, че те са умрели. Твърдим обаче, че има безпокойство на защитени видове”, поясни Боян Петров.

Според официалното прессъобщение, което е било публикувано на сайта на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), излиза, че в пещерата няма проблеми - каза той. „Да направиш проверка две седмици след като е приключило каквото и да е било там въздействие, е меко казано - изгодно за този, който го прави – в случая за МОСВ, защото след две седмици всичко е изметено, изчистено. Там със сигурност е минала бригада, която е заличила следите от продукцията и по този начин тази късна проверка реално е обслужила именно интереса на МОСВ да излезе, че в пещерата не се е случвало нищо и при прилепите няма никакво въздействие.

Публикуваното становище реално представлява извадки от констативните протоколи по време на самата проверка, тоест субективно са извадени такива текстове, други са премълчани нарочно и по този начин самото прессъобщение оневинява МОСВ и въобще, че контролът там е бил осъществен, че продукцията е глобена с 2 000 лева за изсичането на растителността, че прилепите там въобще са си в едно нормално състояние. Всичко това на практика обаче за нас представлява нарушение на законодателството и няколко члена от Директивата за местообитанията, а именно член 6 за липсата на оценка за съвместимост и член 12 за неполагането на мерки за защита на видове, които са защитени в европейски план”, допълни още Петров.

Във връзка със законността на моста пред Деветашката пещера, Боян Петров каза, че той е една скрита бомба с механизъм. „В момента кметът на Ловеч е назначил охрана – предполагам с две цели: едната е да контролира по някакъв начин достъпа, другата, вероятно, е да не стане някаква физическа злоупотреба с моста”, каза Петров.

„Този мост на практика ще улесни изключително много достъпът на каквото и да е превозно средство, ако там в скоро време не стане ясно кой ще го стопанисва. И една много интересна подробност, която трябва да се изясни, да се произнесе компетентен орган, е - този мост законен ли е? Той е построен върху основите на фундаментите на метален мост, който обаче пък е бивш военен обект и по тази си линия той никога не е попадал в гражданските регистри. Тепърва предстои да се види кой е дал разрешението за строеж на моста и дали той е законен. Чак след това ще се отива към плана за бъдещото му използване и собственост. Въпросът в момента предстои да бъде решен от съответните органи”, допълни Боян Петров.

Проблемите във връзка със заснемането на филмовата продукция „Непобедимите 2” в Деветашката пещера ще бъдат представени на пресконференция в четвъртък от 12.00 часа в сградата на Националния природонаучен музей при Българска академия на науките (БАН).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.