1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Собственик на терен до столичния Южен парк може да бъде глобен с до 50 хил. лева заради изсечени дървета

Собственик на терен до столичния Южен парк може да бъде глобен с до 50 хил. лева заради изсечени дървета

Това съобщи на заседание на комисията по околна среда шефът на Дирекция "Зелена система" Ралица Маджарова

Собственик на терен до Южния парк може да бъде глобен с до 50 хил. лева заради изсечени дървета. Това съобщи на заседание на комисията по околна средна в Столичния общински съвет шефът на Дирекция "Зелена система" към общината Ралица Маджарова, цитирана от БТА.

След сигнал на граждански организации в края на март е била направена проверка на място и е установено, че собственикът на терена - "Марик" ЕООД, е изсякъл дървета без разрешение. Въпреки че те са се намирали в рамките на частния терен, изсичането им е трябвало да се съгласува, поясниха от дирекцията.

Около 120 дървета пък ще бъдат изсечени заради строителството на кръстовището на две нива между бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов" и ул. "Св. Георги Софийски" в столицата. То е част от проекта за изграждане на кръстовища на две нива в столицата. Кръстовището трябва да отведе трафикът от сегашния пробив на бул. "Гешов" в посока към бул. "България" в подземно ниво до ул. "Урвич".

Сегашните наземни платна на едноименния булевард ще станат локални. Заради изграждането на кръстовището, за което общината изтегли заем от Европейската инвестиционна банка, ще бъдат изсечени 117 дървета.

Общо 11 дървета и 35 храсти ще бъдат преместени заради строителството, а след приключването му като компенсация ще се засадят 49 дървета. До този обект предстои изграждането на още едно кръстовище на две нива, което ще е на булевардите "България" и "П. Ю. Тодоров".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.