1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Собственици на частни земи край София протестират срещу незаконно засипване на терените им

Собственици на частни земи край София протестират срещу незаконно засипване на терените им

Многобройните сигнали, подадени до отговорните институции, са без отговор

Собственици на частни земи от Бояна, Драгалевци, Симеоново, Горубляне и други близки до София населени места протестират срещу незаконното засипване на терените им със земни маси и строителни отпадъци, съобщи БТА.

На специална пресконференция те обясниха, че повече от две години са проследявали камионите, които стоварват замърсената пръст и твърдят, че са на фирми, работещи за големи столични проекти като софийското метро, разширяването на Южната дъга на околовръстния път и изграждането на столичния завод за отпадъци.

Многобройните сигнали, които са подавали в Столичния инспекторат, Регионалната инспекция по околна среда и води в София и други институции, до момента са без отговор, каза Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие.

Подобни замърсявания трябва да се изхвърлят на сертифицирани депа, иначе е нужна оценка за въздействието върху околната среда, смятат собствениците. Според тях обаче замърсената пръст се изсипва на най-близкото и удобно място без оглед на терена.

За да бездействат, проверяващите инспектори получават по около 250 лева на ден, твърдят засегнатите собственици. Според тях обаче тези пари са изгодни за фирмите изпълнители, тъй като в инвестиционните разходи на големите проекти са предвидени много по-големи суми за тази дейност.

Потърсени за коментар, от РИОСВ - София, заявиха, че са извършвали проверка през 2011 г. заедно със собствениците по подаден от тях сигнал. Установено е, че има насипани земни маси от строителството на мол в частни имоти в "Малинова долина" - район Студентски, но за тях има сключени договори със собствениците, на които е платено.

От пресцентъра на Столичната община коментираха, че досега има две издадени разрешителни за насипване на земни маси в частни имоти в "Малинова долина" на основата на сключен договор със собствениците.

За изграждането на общински обекти като метрото фирмите изпълнители имат сключени договори с депата във "Враждебна" и в "Пет могили" за изсипване на пръстта. На фирмите се заплаща за тази дейност само след като представят бележки от депата за насипаните съответни количества пръст, те нямат интерес да разтоварват другаде, коментираха от СО.

Собствениците имат задължение да отговарят за имотите си според ЗУТ, коментираха още от СО. Столичният инспекторат няма отношение към чистотата на земеделските земи, а и пръстта не се води замърсяване, добавиха оттам. За да се обвинят и глобят замърсители, трябва да бъдат "хванати" на място, в момента на разтоварване.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.