1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Соларните инсталации към момента осигуряват 25% от възобновяемата енергия или около 4% от общото потребление в България

Соларните инсталации към момента осигуряват 25% от възобновяемата енергия или около 4% от общото потребление в България

Обещаващи перспективи за чиста енергия

Проведеният през месец юни Ден на соларната енергия, организиран от фирми вносители на оборудване за изграждане на соларни инсталации, събра компании-интегратори от цялата страна. Целта на събитието беше да се очертае перспективността на изграждането на такива инсталации и да се демонстрират качествата на водещите производители на оборудване за тях.

По време на своята изпълнена с факти и тенденции презентация, г-жа Меглена Русинова, Председател на Българската фотоволтаична асоциация, представи текущото ниво на използване на соларни централи, което възлиза на малко под 1200 MW към края на 2019 г. Именно този тъп възобновяема енергия се явява най-предпочитан от инвеститорите през последните няколко години и се очаква това да продължи и в дългосрочен план, за да бъде постигната набелязаната цел от 30,04% възобновяема енергия в микса на енергодобива през 2035 г. Реално това означава над двукратен ръст на соларните инсталации, които към момента осигуряват 25% от възобновяемата енергия или около 4% от общото потребление в България.

solarenergy

За постигането на този амбициозен резултат г-жа Русинова подчерта, че Българската фотоволтаична асоциация работи в посока облекчаване на режима за изграждане на соларни инсталации, по-малко административни разходи и увеличаване до 250 млн. на средствата в Плана за възстановяване и устойчивост. Последното би помогнало на бедните домакинства да получат помощ под формата на соларна инсталация с мощност 3-5 kW, което може да бъде алтернатива на осигуряването на замърсяващи средства за отопление като дърва и въглища.

Своята компетенция по отношение на факторите, които определят успешната инвестиции в соларни инсталации и законовата рамка, регламентираща тяхната работа, сподели адвокат Костадин Сирлещов. Той също беше категоричен, че са налице всички пазарни условия за значителен ръст на соларните инсталации в България в близките години.

Следобедната сесия на форума имаше практическа насоченост. Представени бяха последните технологии при соларните инвертори, както и новите технологии за оптимизиране на добива на слънчева енергия, използващи изкуствен интелект, които постигат увеличение с до 30%.

solarenergy

Присъстващите имаха възможност да видят в действие първата самостоятелно работеща соларна инсталация в Европа, работеща в „островен режим“, т.е. създаваща енергия за моментално потребление и зареждане на наличната батерия, която осигурява електричество за тъмната част от денонощието. Към системата със слънчеви панели бяха свързани машини за кафе-еспресо, от които посетителите можеха да получат напитка, създадена с генерирана на място изцяло възобновяема енергия или с други думи – опитахме първото слънчево кафе в България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.