1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спад в броя на пожарите с щети в Смолянско от началото на годината

Спад в броя на пожарите с щети в Смолянско от началото на годината

Отчетено е повишаване на пожарите от падане на мълнии

Директорът на Областна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване” комисар Красимир Шотаров отчете, че обстановката в област Смолян от началото на годината е сравнително спокойна, като до 10 септември са възникнали 374 броя произшествия, което е с 56 броя повече в сравнение със същия период на 2009 година, като пожарите от своя страна са се запазили до 267 броя, както за 2010 г. така и за същия период на 2009 година, предаде Агенция "Фокус"

В същото време обаче се наблюдава увеличение на помощните операции, които са се увеличили с 56 броя - от 51 бр. за 2009 г. до 107 бр. за тази, а лъжливите повиквания са се запазили – 32, при 30 бр. за 2009 г. Комисар Шотаров отбеляза, че най-много произшествия са възникнали на територията на община Смолян – 132 бр., Девин – 56 бр., Чепеларе – 41, Златоград – 32 бр. Най-малко са произшествията в Баните и Пампорово, където са отчетени съответно 15 и 10 произшествия.


В областта намаляват пожарите с щети като такива са само 72, при 195 пожара без материални щети, при 185 бр. за 2009 г. От началото на годината пожарникарите са се отзовали на 78 сигнала за техническа помощ, 32 фалшиви сигнала, 12 катастрофи, оказване на помощ – 9 бр., помощ на други - 4 бр., 6 бедствия и т.н., като бройките се запазват, както и през миналата година.

При направения анализ на произшествията по видове се забелязва увеличение на пожарите без материални щети и намаление на пожарите с материални щети. Сравнително се е запазил броят на лъжливите повиквания, което се дължи на по-рядкото лъжливо сработване на пожаро-известителните инсталации и по-малкия брой злонамерени обаждания на граждани.

Комисар Шотаров каза още, че най-много от пожарите с щети са в жилищното стопанство и транспорта, като най-честите причини за тях са боравене с открит огън и късо съединение. Отчетено е повишаване на пожарите от падане на мълнии - общо 49 инцидента, при 21 през 2009 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.