1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спад в цените на фотоволтаичните компоненти

Спад в цените на фотоволтаичните компоненти

В Германия слънчевата енергия стана почти толкова евтина, колкото конвенционалните източници на електрическата мрежа

Спадът в цените на фотоволтаичните компоненти, резултат от икономиите от мащаба и жестоката конкуренция от страна на Китай, доведе дотам, че слънчевата енергия стана почти толкова евтина, колкото конвенционалните източници на електрическата мрежа. Така е поне в някои страни като например Германия, пише greentech.bg.

Бумът в Германия – най-големия в света фотоволтаичен пазар с 24 000 мегавата инсталирана мощност – на свой ред доста допринесе за спадането на цените в световен мащаб. Така слънчевата енергия стана една по-жизнеспособна и достъпна алтернатива на изкопаемите горива в места като Индия и Близкия изток, Африка и Северна Америка.

Неочаквано бързият спад на цените в световен мащаб е добра новина за планетата, за опазването на околната среда, за постигането на енергийна независимост. Но от друга страна това се оказа мощен удатр върху бизнеса. Производители като Solyndra в САЩ и Solon в Германия не успяха да запазят темпото и в крайна сметка влязоха в процедури по несъстоятелност.

Смъртта на Solyndra, която имаше 535 милиона долара заеми от правителството на САЩ, често се цитира от скептиците като доказателство за опасностите, свързани с мощната подкрепа за индустрията във вид на разнообразни стимули. Критиците настояват, че субсидиите са чиста проба прахосване на обществените пари.

„От гледна точка на обществото позитивите са почти 100%. Спадът на цените – по-бързо отколкото някой е предполагал – е нещо абсолютно позитивно, настоява Джереми Рифкин, съветник на германското правителство и Европейския съюз относно изменението на климата и енергийната сигурност. Негов колега от САЩ пък смята, че това, което се случва в соларния сектор в момента е много подобно на това, което се случи преди години в сферата на ИТ и комуникациите. В рамките на това „пресяване“ компаниите, които не могат да останат на ниво, заслужено ще „обърнат корема“, казват щатските икономисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.