1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спътникови измервания показват, че Венеция продължава да потъва

Спътникови измервания показват, че Венеция продължава да потъва

Макар и бавно градът пропада с около 2 мм на година

Спътникови измервания показват, че Венеция продължава да потъва. Макар и бавно градът пропада с около 2 мм на година. Ако сегашният темп на потъване и покачване на морското равнище се запази, градът може да се окаже с до 8 см по-нисък за 20 години.

Венеция потъна значително миналия век заради извличане на подпочвена вода. Когато практиката беше преустановена, изследвания показаха, че процесът е спрял. Американски и италиански учени обаче наскоро установиха, че Венеция все още потъва, като дори се наклонява леко на изток. Тъй като водата във Венецианската лагуна се покачва с около 2 мм годишно, ефектът е увеличаване на морското равнище по отношение на сушата с 4 мм. Екипът, който участва в проучването, използва комбинация от GPS и спътникови радарни измервания, за да картографира как се променя положението на Венеция и лагуната с времето.

Градът вече страда от редовни наводнения, които заливат улиците и хората трябва да ходят по дървени пътеки. Новата система от бариери, която ще бъде завършена през 2014 г., би трябвало да осигури по-добра защита от тях, информира БНТ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.