1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Специализираните кадастрални карти на 41 плажа са недовършени

Специализираните кадастрални карти на 41 плажа са недовършени

Местоположението и вида на пясъчните дюни не са отразени в тях

Дюните на 41 плажа, които се намират в територии, покрити с кадастрални карти, все още не са отразени в тях, съобщиха от агенцията по кадастъра. Отделно има плажове, които изобщо нямат карти и за тях се изработват такива в момента.

Покрай приемането на едногодишния мораториум за всички разпоредителни сделки и строежи в държавни имоти по Черноморието, докато се изготвят специализираните кадастрални карти на плажове и дюните, БСП и ГЕРБ си размениха обвинения кой е виновен за липсата на кадастър. Бившият регионален министър Лиляна Павлова дори заяви, че специализираните карти на всички плажове вече са готови. Данните на агенцията обаче показват друго, пише "Сега".

Миналата година след скандала "Дюнигейт" бяха изработени общо 289 кадастрални и специализирани карти за морските плажове. Въпреки това все още има редица територии по морето в зона А и зона Б, непокрити с кадастър и специализирани карти. В момента никой не знае къде в тях има природни образувания, нито от какъв вид са. През април т.г. след спешни промени в законите за устройство на територията и на Черноморското крайбрежие бе възложено на регионалното и екоминистерствата и на Агенцията по кадастъра да отразят в кадастъра местоположението и вида на пясъчните дюни.

"МОСВ и агенцията съвместиха данните с изработените през 2012 г. 289 бр. специализирани карти на морските плажове, разположени в територии с одобрена кадастрална карта. В резултат се оказа, че се налага членовете на работната група съвместно с научни работници от БАН да извършат проверка на място само за 41 морски плажа. Те трябва да определят вида на различните видове пясъчни дюни и точното им местоположение", обясниха от агенцията. Проверката би трябвало вече да приключва.

Отделно през юни Агенцията по кадастъра възложи изработването на кадастрални карти и регистри за 115 хектара плажове и около 80 хектара дюни на територията на варненските села Осеново, Близнаци, Ново Оряхово, Шкорпиловци и Самотино, които досега изобщо не бяха покрити от кадастъра. За целта служебният кабинет отпусна 500 хил. лв. За тези плажове се правят и специализираните карти, които именно съдържат информацията за дюни, лагуни и пр. Има и втора поръчка - за изработване на специализирани регистри на всички дюни по Черноморското крайбрежие, разположени извън обхвата на морските плажове, включително и в зона Б, попадащи в землища с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри.

Мотивите на БСП за внасяне на мораториума бяха да се избегне "Дюнигейт" 2. Според депутатите до ноември могат да са готови всички специализирани карти за дюни, лагуни и за плажовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.