1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спирането на ТЕЦ "Брикел" ще доведе до негативни промени в комплекс "Марица изток", според синдикатите

Спирането на ТЕЦ "Брикел" ще доведе до негативни промени в комплекс "Марица изток", според синдикатите

Отпускането на допълнителни парникови квоти от националния резерв може да навлече неприятности на страната ни

Собственикът на "Брикел" не е готов да спре предприятието, докато прави инвестицията за въвеждане на екологични технологии. Това съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, след като излезе от среща между синдикати, министри и собственика на "Брикел", на която се обсъжда бъдещето на дружеството, предаде БТА.

На централата ще бъде разрешено да работи още две седмици, през което време ще се събере съвет с участието на представители на ековедомството и на бизнеса, за да се реши дали на дружеството да се дадат допълнителни парникови квоти от националния резерв за нови мощности, за да не може Европейската комисия да санкционира държавата.  Министърът на екологията, Нона Караджова призна, че отпускането на квоти от националния резерв може да навлече на държавата неприятности, тъй като и останалите предприятия ще поискат допълнителни емисии за замърсяване на въздуха и ще са в правото си. Това от своя страна ще създаде проблеми с Брюксел.

В началото на септември имаше подобна среща на същата тема между министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда, на която беше постигната договореност собственикът да инвестира в „Брикел“ 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация.

Търси се възможност от "Брикел" да не бъдат освобождавани работници, заявиха представители на синдикатите след срещата. Собственикът и синдикатите най-вероятно ще решат да няма съкратени хора, каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Състоянието на енергийната система не е добро, досега сме затворили 1800 мегавата, а сме изградили по-малко от 100 мегавата и при сериозна зима ще настъпи срив, заяви Тренчев. По думите му спирането на "Брикел" ще доведе до негативни промени в целия комплекс "Марица изток". Двата котела, с които евентуално ще продължи да работи "Брикел" са достатъчни за отоплението на Гълъбово, каза още министър Трайков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.