1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Спор за водата от езерото Гарда в Италия

Спор за водата от езерото Гарда в Италия

Вече седмици наред северна Италия страда от изключителна суша

На фона на продължителната суша в Италия в страната избухна спор дали от езерото Гарда да се изпуска по-голямо количество вода в река По. Предложението идва от фермери по поречието на най-дългата река в Италия, но среща съпротивата на общините по брега на езерото.
 
Със своите 370 квадратни километра площ езерото Гарда е най-голямото в Италия. То събира водите на няколко алпийски реки, сред които най-пълноводната е Сарка, идваща от север. В южния край водата се изтича през река Минчо, която е приток на По.
 
В момента езерото е пълно на 60 % от нормалното си ниво, тъй като тази година притоците му са почти пресъхнали. Подобна е ситуацията по река По, където на места са измерени рекордно ниски нива. Водите на По се ползват най-вече в земеделието по долното й течение.
 
Предложението да се пусне повече вода от езерото към По не се приема, защото има опасност Гарда да пресъхне. По думите на генералния секретар на сдружението на общините по бреговете това ще доведе до двойна катастрофа – болна река и болно езеро. По данни на властите сегашната криза с водата е най-страшната от 60 години насам.
Вече седмици наред северна Италия страда от изключителна суша. Службите за гражданска защита са в състояние на повишена тревога и очакват всеки момент правителството в Рим да обяви бедствено положение. Най-голямата опасност от безводието е не толкова за селското стопанство, колкото от горски пожари. От фермерския съюз Колдирети предупреждават за слаба реколта и за минимум 10 процента по-малко мляко, тъй като животните са подложени на топлинен стрес. В някои северни общини вече са въведени ограничения за питейната вода, спрени са и няколко водноелектрически централи по река По. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.