Според Световната пчеларска организация Apimondia, през следващото десетилетие европейското пчеларство ще загине

Повечето фермери обвиняват съвременните методи на земеделие и силно отровните пестициди

Според Световната пчеларска организация Apimondia, през следващото десетилетие пчелите ще станат жертва на болести, инсектициди и неправилни земеделски практики и европейското пчеларство ще загине, предаде Агенция Ройтерс.

От години се усещат сериозни проблеми във Франция, но сега вече ги има и в Германия и Италия. През последната година около 30% от общо 13,6 милиона европейски кошера загиват. В Словения процентът е 50, а в Германия- 80.

Според Гйлс Ратиа, президент на Apimondia при това ниво на смъртност ефектът от изчезването на пчелите ще се прояви най-късно след 8-10 години.

Основните фактори, които оказват влияние върху популациите на пчелите са два - инсектицидите и паразитите. Доказателство е загиването на насекомите в обработваемите земи във Франция с интензивна земеделска дейност и доброто развитие на другите, които са в горите например.

Като се има предвид, че около 35% от европейските култури разчитат на пчелите за опрашване, това може да доведе до огромни загуби за фермерите. Според някои пчелари явлението вече се превръща във фатална криза.

Пчеларите са в недоумение защо се обръща толкова малко внимание на промишленост, която задоволява 58% от хранителните нужди и произвежда около 340 000 тона мед годишно.
Според тях, отрасълът ще се „удави” в интересите на големите компании, които произвеждат пестициди, ако ЕС не вземе сериозни мерки.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.