1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Според Световната пчеларска организация Apimondia, през следващото десетилетие европейското пчеларство ще загине

Според Световната пчеларска организация Apimondia, през следващото десетилетие европейското пчеларство ще загине

Повечето фермери обвиняват съвременните методи на земеделие и силно отровните пестициди

Според Световната пчеларска организация Apimondia, през следващото десетилетие пчелите ще станат жертва на болести, инсектициди и неправилни земеделски практики и европейското пчеларство ще загине, предаде Агенция Ройтерс.

От години се усещат сериозни проблеми във Франция, но сега вече ги има и в Германия и Италия. През последната година около 30% от общо 13,6 милиона европейски кошера загиват. В Словения процентът е 50, а в Германия- 80.

Според Гйлс Ратиа, президент на Apimondia при това ниво на смъртност ефектът от изчезването на пчелите ще се прояви най-късно след 8-10 години.

Основните фактори, които оказват влияние върху популациите на пчелите са два - инсектицидите и паразитите. Доказателство е загиването на насекомите в обработваемите земи във Франция с интензивна земеделска дейност и доброто развитие на другите, които са в горите например.

Като се има предвид, че около 35% от европейските култури разчитат на пчелите за опрашване, това може да доведе до огромни загуби за фермерите. Според някои пчелари явлението вече се превръща във фатална криза.

Пчеларите са в недоумение защо се обръща толкова малко внимание на промишленост, която задоволява 58% от хранителните нужди и произвежда около 340 000 тона мед годишно.
Според тях, отрасълът ще се „удави” в интересите на големите компании, които произвеждат пестициди, ако ЕС не вземе сериозни мерки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.